SPOR PSİKOLOJİSİ

                                                        SPOR PSİKOLOJİSİ

     Sporcuların kişisel gelişimini arttırmak, başarı ve performanslarında ilerleme sağlamak; sporcunun performansını etkileyen düşünce bazındaki engelleri kaldırmak; psikolojinin alt dalı olan spor psikolojisinin konusudur.

     Spor psikolojisi yüzyılın başlarında, fizyolojinin incelenmesi , reaksiyon yeteneklerinin arttırılması, motor becerilerinin geliştirilmesi, duygusal zeka ve dikkat , konsantrasyon yeteneklerinin arttırılması ve sürdürülebilir olması gibi fizyolojik konuların incelenmesiyle ortaya çıktı.

     Spor psikolojisi sadece maç kazanma ve kazandırma değildir. Konsantrasyon ve dikkat, motive olma , stresle mücadele, başarmak için sürekli antrenman yapma, zihinde canlandırma, müsabaka sonrası gevşeme, hedef koyma, olumlu düşünme ve paylaşma, sürantre olmayla mücadele, performans rutinleri, öfke kontrolü, özgüven, sakatlıkla mücadele, takım ve kişisel iletişim yeteneklerini arttırabilme gibi zihinsel tekniklerle sporcuların ve antrenörlerin davranış ve düşüncelerini neden-sonuç ilkelerine bağlı olarak inceleyen bilim dalıdır. Aynı zamanda spor psikolojisi sporcuların psikolojik gelişimini bilimsel olarak araştırır.

     Ayrıca, sporcu performansını arttıracak ekipman, son moda teknik malzeme ihtiyaçlarını antrenör ve sporcuyla birlikte belirler.Sporcunun kaygı ve özgüven eksikliği  ve sporcuyu etkileyen  ve doğrudan ilgilendiren tüm konulara vakıf olmak spor psikoloğunun en önemli görevlerinden biridir.

     Antrenörler, taraftarlar, rakipler, hakemler, yöneticiler, sporcunun ailesi, menajerler spor psikoloğunun çalışma alanının içine girer.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.